Petendi Pálinkaház

Történetünk

Pálinkaművészet a Völgyben

Miklós és Erzsébet a Művészetek Völgyében élnek Vigántpetenden. Ez a mindig kedves hely a környező falvakkal együtt lassan negyed százada ad otthont évi rendszerességgel az ország legnagyobb és legsokoldalúbb művészeti találkozójának. Itt találod családi pálinkafőzdéjüket a Petendi Pálinkaházat, mely 2014 elején egy vidám színfolttal lett gazdagabb, hisz Rejtő Jenő halhatatlan figurái – Fülig Jimmy és Piszkos Fred – elevenedtek meg a főzde palackjain.

„Egyedi úton járunk a pálinkafőzés terén, ezért választottunk ilyen sajátos arculatot.” – magyarázza Miklós, a főzde megálmodója. „Fülig Jimmy és Piszkos Fred humora egyedülálló a magyar irodalomban, mely híven tükrözi pálinkáinkat. A jókedv forrása, de egyben egy vagány és elegáns ital.”

Erzsébet, aki ugyancsak Rejtő rajongó, így magyarázza különböző termékeiket: „ A fiatalos Fülig Jimmy a gyümölcsösségében könnyed, 40%-os pálinkáink védjegye. Ezzel szemben Piszkos Fred a hagyományos, keményebb pálinkák kedvelőit szólítja meg. 60% – csak erős idegzetűeknek!” – mondja nevetve. Majd hozzáteszi: „Ízében nem az alkohol dominál, igazi gasztronómiai élmény.”

Mára az EU elismerte a pálinka különlegességét, így nemzeti italunk törvénybe foglalt oltalom alatt áll. Itt a lehetőség, hogy pálinkáinkat olyan szintre emeljük mely lehetővé teszi a világpiacon való jó szereplést. Mindehhez azonban állandó, megbízható, jó minőség kell és annak belátása, hogy a kiváló magyar alapanyag és a hagyomány önmagában ehhez kevés. Észre kell vegyük, hogy két párlat minősége között óriási különbség lehet. A pálinka rendkívül bonyolult ital. Ennek köszönhetően nincs olyan, amelyiknél ne lehetne jobbat készíteni.

„ A gyümölcsöt minél közelebbről, Zala és Veszprém megyéből veszem” – mondja Miklós, aki elkötelezett híve a helyi közösségépítésnek. Szívesen és lelkesen beszél az általa tervezett technológiáról is. A kóstolással egybekötött főzdelátogatás szakértőknek és laikusoknak is egyaránt élménydús program. „Jelenleg hat féle gyümölcs kerül tölgyfahordóinkba. A cél azonban, megtalálni azt az egyet, mely legjobban illeszkedik a technológiánkhoz és hozzám. Ez a párlat utánozhatatlan lesz!”

Fülig Jimmy és Piszkos Fred tehát arra hívatott, hogy nemzetközileg is elismert szintre emelje a pálinka státuszát. Érdemes kicsit lassítani, és a gyors „rövidezés” helyett kicsit hosszabban ismerkedni a petendi pálinkák különleges illat- és ízvilágával. Az élmény nem marad el. A művészi gondossággal készített italok gyümölcsösek, harmónikusan összetettek. Kóstolás közben pedig Fülig Jimmyék is mosolyt csalnak arcunkra. Olvassuk csak el a szórólapon található naplójegyzetet!

„Na, ugye, folytatása következzen!” (S.K.)