Kapolcsikum
2012-ben kezdődött a Kapolcsikum alapjainak megvalósítása. Ivett és Attila több hektáros gyümölcsöst alakítottunk ki: meggy, bodza, málna, alma és a barack. Főállásban foglalkoznak a gyümölcstermesztéssel és a szörpök, lekvárok készítésével.
Mottójuk: Palackba zárt nyár. Fagyasztókamrájuk segítségével az érett gyümölcsöt fagyasztva tárolják, és csak akkor dolgozzák fel, amikor szükséges. Ennek köszönhetően állandó szörp és lekvár kínálatot tartanak fenn az év minden napján. Így a lekvárjaik és szörpjeik mindig frissek.
A Kapolcsikum Birtok jelenleg több mint 7ha-nyi területből áll. Csak gyümölcskultúrákkal foglalkoznak. A választásuk a következő fajtákra esett:
- MEGGY: Éri bőtermő, Újfehértói fürtös
- MÁLNA: Fertődi zamatos
- KAJSZIBARACK: Ceglédi pirosra, Orange red
- ALMA: Luna, Rosella
- BODZA: Haschberg.
És aki mindezekért felel nálunk Attila. A Kapolcsikum egyik tulajdonosa.
Attila nem tanulta mezőgazdaságot. Végzettségét tekintve bölcsész (történelem). Minden tapasztalatát saját bőrén szerezte. Attila jelenleg 1670db gyümölcsfáért, 2340 méternyi málnasövényért és 1500db bodzabokorért felelős.
Aki nem tudja, hogy mit jelent egy ekkora gazdaság egyszemélyes irányítása, szívesen mesél róla. Kellemes és kevésbé kellemes dolgokat is.
A legmegterhelőbb feladat a szüretek lebonyolítása. Míg a metszésekre van több mint 5 hónap, addig a szüretek lebonyolítása igen intenzív heteket vesz igénybe. A málna, kajszibarack és meggy érése nagyon összemosódik. Egyiknek vége sincs, a másik már kezdődik. Nah ilyenkor Attilát nem zavarjuk.