Mért baj, hogy az emberek otthon főznek pálinkát?

Nézzük szárazon a magyar pálinka helyzetet. Kb 90% bér- és magánfőzésben keletkezik, amit senki nem ellenőriz. 10%-a keletkezik kereskedelmi főzésben, amit viszont a VPOP és a NÉBIH is rendszeresen ellenőriz (nálunk mindenképpen). És nem csak a pálinkát, hanem már a cefrét is.
A kereskedelmihez képest a bérfőzött pálinkákat töredék adó terheli, az otthon főzöttet pedig gyakorlatilag semmi (becslés szerint 1%-on van kedvezményes adó jegy), ami óriási nyomást gyakorol a kereskedelmi pálinkák árfekvésére. Nyilván van olyan kereskedelmi pálinka gyártó, aki ezen nyomásnak engedve a minőségből vesz vissza (pl. rossz minőségű, olcsó gyümölcsből dolgozik), hogy piacon tudjon maradni.
Hadd éljünk egy hasonlattal:
Vajon, ha a dohánytermesztés hasonló módon folytatható lenne, mint az otthoni pálinkafőzés, hányan vásárolnának egy doboz cigarettát 1000 Ft-ért...?