Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Féljünk-e a pálinkától?

Féljünk-e a pálinkától?

Ha hagytad magad kiűzni a Paradicsomból a rideg univerzumba kedves érdeklődő, megpróbálunk rámutatni, hogy bár meglehetősen ellenséges környezetbe lettél taszítva, koránt sem vagy annyira védtelen, mint hiszed.

 

Az emberiséget a kezdetek kezdete óta veszélyeztetik betegségek, eszméletlenül hatékony mérgek, baktériumok, vírusok, hogy a természeti katasztrófákat ne is említsük. Csak úgy lehetett életben maradni ilyen környezetben, hogy a természet hatékony védelmi mechanizmusokkal szerelt fel bennünket.

Hankiss Elemér „Az emberi kaland” című kiváló könyvében így ír erről:

„…..mi emberek csak úgy tudunk megélni ezen a Földön, ahogy az űrhajósok tudnának megélni a Holdon. Nem vagyunk sokkal inkább itthon a Földön, mint ők a Holdon. Űrruhájuk nélkül azonnal meghalnának azon a lakatlan és lakhatatlan égitesten. Ugyanúgy, ahogy mi is menthetetlenül elvesznénk a mi sajátos űrruhánk – immunrendszerünk – nélkül ezen a veszélyes bolygón. Fölösleges volna csatlakoznunk ahhoz a divathoz, hogy „éljünk veszélyesen”. Létünk minden pillanatában halálos veszélyben vagyunk.”

Bőrünk jórészt megvéd bennünket a mikrovilág szüntelen támadásától és akik átjutnak az elsődleges védelmi vonalon, azok antitestek, fehérvérsejtek könyörtelen hadával találják szembe magukat, melyek kíméletlenül gyilkolják az idegen betolakodókat. A bejutó mérgeket (mint amilyen az etilalkohol is) a vér a májba – egy fantasztikusan hatékony vegyi üzembe – szállítja, ahol megsemmisülnek és a bomlástermékek a kiválasztószerveken keresztül eltávoznak szervezetünkből.

Vagyis a külvilág szüntelen támadásai következtében olyan páncélzattal vagyunk ellátva, melyen a pálinka mértékletes fogyasztása aligha üthet sebet. A jótékony hatásait pedig azért nem említettem, mert azokat úgyis kívülről fújjátok.

Tartalomhoz tartozó címkék: etilalkohol máj pálinka